Dévény Módszer

A Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (röviden DSGM), új terápiás eljárás a mozgásrehabilitációban, amelyet több évtizedes gyakorlati tapasztalat hitelesít. Új szemléletre épül, gyökeresen új technikai elemeket és kivitelezést jelent, ezáltal eddig nem ismert, új lehetőségeket nyit a gyógyításban.

Ezt az eredeti gyógyító eljárást Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének gyakorlati tapasztalatai alapján.

E levédett módszer ma már a kórházakban, klinikákon alkalmazott, az OEP által finanszírozott elismert gyógyító eljárás. Oktatása posztgraduális képzés keretében gyógytornászok részére történik a Dévény Anna Alapítvány szervezésében.

A DSGM két nagy működési területet ölel fel.

DSGM I.: Speciális manuális technika (röviden SMT)

Az SMT a masszázstól gyökeresen eltérő, kézzel végzett izom-ínkezelés, amely hangsúlyosan foglalkozik az inakkal és az izom-ín egységeket borító vékony hártyával, az un. fasciával.

Alkalmazásának három fő hatása van:

1. Kontraktúrák (izomrövidülések, izületi zsugorodások) oldása
2. Az izomzat kóros helyzetének normalizálása
3. Az idegrendszer direkt ingerlése

DSGM II.: Analitikus gimnasztika (röviden AG)

Az analitikus gimnasztika a művészi torna szemléletét, módszerét és gyakorlatanyagát használja fel korrekciós céllal egyéni aktív torna és zenés csoportos tanítás formájában.

Célja a korrekció mellett a tudatos, pontos, célszerű, harmonikus mozgás kialakítása a sérülés adta lehetőségeken belül.

A két tevékenységi terület közös alapelvekre épül, közöttük szerves összefüggés van. A terápia során e két tevékenységi területet egyénre és betegségre szabottan alkalmazzuk.

A Dévény-módszer komplex mozgásrehabilitációs eljárás, amelynek nincs szüksége más módszerekkel történő kiegészítésre. Ellenkezőleg; szemléletétől és gyakorlatától idegen eljárásokkal keverve veszít hatékonyságából. A minél hamarabb – akár már az inkubátorban – megkezdett rendszeres kezelés mellett nincs szükség a szülő által végzendő otthoni tornáztatásra sem.

A gyógyult kisgyermek kortársaihoz hasonlóan tetszés szerint választhat mozgását, erőnlétét fejlesztő mozgásformát (úszás, labdajátékok, lovaglás, jazzbalett stb.).

A DSGM alkalmazása, eredményessége

A módszer a mozgássérülések bármely területén, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt hatékonyan alkalmazható.

A gyermekek gyógyításában a korai kezelés a döntő. Súlyos eseteknél már a születés utáni napokon megkezdődik a kezelés a Neonatális Intenzív Centrumokban ( röviden: NIC ). Ha szükséges a kezeléseket folytatni kell ambuláns ellátásban. Preventív célú vizsgálat illetve kezelés 8 hetes korban ajánlott, de mindenképpen 6 hónapos kor előtt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dévény Speciális manuális technikával a központi idegrendszeri károsodást szenvedett koraszülöttek és újszülöttek 75-80 %-a gyógyítható (normál mozgás és életvitel), illetve állapotuk jelentős mértékben javítható! E gyermekek gyógyításában a korai kezelés a döntő: a csökkent izomtónusú (hypoton) csecsemőknél legkésőbb 4, a fokozott izomtónusú (spasztikus) csecsemőknél legkésőbb 2 hónapos korig kell megkezdeni a kezelést az agy tartalékállományának beindítása miatt.

Felnőtteknél a módszer egyéb neurológiai elváltozásoknál, a baleseti utókezelésben, orthopédiai kórképeknél, reumatológiai betegségeknél is a megszokott kezelési időtartamnál lényegesen gyorsabban jobb minőségű mozgást eredményez.

Néhány mondat a fájdalomról. Bármely életkorban, bármilyen betegségből adódóan a mozgatóapparátus kóros működése, az izületek rendellenes tartása, az izmok kóros helyzete fájdalmat, rossz közérzetet okoz a betegnek. E fájdalom nem megszokható, a beteg számára önerőből nem megszüntethető, s az idő nem javítja, hanem rontja, növeli intenzitását. A fájdalom a szervezet hibajelzése, ezért a DSGM kezeléseket is, – mint minden egészséghelyreállító eljárást – kíséri bizonyos fokú fájdalom, amely az állapot javulásával, a mozgás rendeződésével elenyészővé válik, illetve megszűnik.

A csecsemőkorban végzett kezeléseknél a terapeuta személyének ismeretlensége, az idegen környezet, az eltolódott napirend (etetés, alvási időszak) stb. is kiváltja a csecsemő sírását. A szülő(k) jelenléte, vigasztalása, valamint a körültekintő óvatossággal végzett kezelés azonban minimumra csökkenti a szükségszerű fájdalmat.