GYIK

Kérdések és válaszok a Dévény módszerről…

Telefonon +36-30-466-9106 vagy e-mailben dsgm.vasarhely@gmail.com időpont egyeztetés szükséges.

Ne! Egyrészt, a gyógyító tevékenység szakképzettséget igénylő feladat! Helytelen a szülőre hárítani a gyógyítás felelősségét, újabb lelki terhet téve ezzel az amúgy is kétségbeesett, aggódó édesanyára.

Másrészt, a feszes tónusú izmokkal, kóros tartású ízületekkel erőltetett mozgás felerősíti és beidegzi a hibákat, tovább rontva ezzel az állapotot.

A Dévény módszer során alkalmazott speciális manuális kezelés az izom- ín- kötőszöveti rendszer elváltozásait korrigálja, s így lehetővé teszi az egészséges, normál mozgást. Természetesen a terápiát szakképzett terapeuta (DSGM rehabilitációs szakgyógytornász) végzi, a szülőt otthoni gyakorlás nem terheli. A heti 1-2 alkalommal történő kezelések a csecsemő természetes napirendjébe is jobban beilleszthető. A jelenlegi napi többszöri tréning mind a baba bioritmusát, mind a család normál életvitelét felborítja. Tapasztalataink szerint a heti 1-2 kezelés gyakoriságának növelése nem jelent gyorsabb ütemű vagy erőteljesebb javulást, ezért megállapítható, hogy az idegrendszeri stimulációnak és a mozgásfejlesztésnek meghatározott üteme van, melynek érdekében a szakember állapítja meg a kezelések gyakoriságát a fejlődés egyes állomásait látva. Tehát a fejlesztés nem szűkíthető le mennyiségi kérdésre.

Észrevétele feltétlen figyelmet érdemel. Az első 4-5 hónapban, amíg a reflexes mozgásokon kívül a csecsemőnek nem kell akaratlagos mozgást végeznie, legtöbbször a szülőknek tűnnek fel azok a jelek, amelyek a későbbi mozgásproblémák csírái lehetnek (pl. az említett féloldalas fejtartás, aszimmetrikus végtaghasználat, izomtónus eltérések stb.). A korai jelekre fel kell figyelni, mert a gyógyítás szempontjából a korai kezelés előnyei később behozhatatlanok. Ennek magyarázata, hogy van az agynak olyan tartalékállománya, amely élettanilag eltűnik, ha nincs igénybevéve. A terápia akkor a legsikeresebb, ha ezt a tartalékállományt sikerül mozgósítani.

A hasaltatásról: a nyakizmok gyengeségének, csökkent tónusának következménye a fej emelésének képtelensége. Ezt az okot szigorú hasonfektetéssel eltűntetni, megoldani nem lehet. Sőt! Kórosan működű izmokkal (pl.: csökkent tónusú) nem lehet normál mozgást végezni. Az így kikényszerített mozgások felerősítik és beidegzik a hibákat, tovább rontva ezzel a csecsemő gyógyulási esélyeit.

Ezeket az izmokat, inakat és kötőszövetet érintő elváltozások önerőből nem leküzdhetők. A Dévény Anna által kidolgozott manuális kezeléssel ezek az elváltozások teljes mértékben végérvényesen korrigálhatók, lehetővé téve ezzel a normál, egészséges mozgáskivitelezést.
Feltétlen javaslom tehát, hogy forduljon szakemberhez.

A kötőszöveti elváltozások illetve az idegrendszer direkt stimulálására szolgáló speciális manuális technikát (SMT) általában heti 1-2 alkalommal alkalmazzuk. Korai kezeléseknél (5 hónapos korig megkezdve) már 3-5 kezelés látványos változást eredményezhet. Ha a kezelések során a csecsemő az életkorának megfelelő mozgásfejlettségi szintre jut, a kezelések gyakoriságát csökkenteni lehet, illetve végleg be lehet fejezni. Felnőtteknél heti 1-2 kezelés alkalmazása célszerű. A 3-5 kezelés után sok esetben a terápia teljesen befejezhető vagy a kórképtől függően állapotmegőrzés érdekében havonta 1 alkalommal alkalmazandó.

A mozgásszervi betegségek (pl.: reumatológiai, ortopédiai kórképek) az érintett területen nehezítik, esetleg gátolják az ízületek mozgását, s így kóros változásokat hoznak létre az ott lévő izom- és ínszövetben (fájdalmas csomók, zsugorodások). Ezen egyedi gyógyító eljárás nem a mozgás fájdalmas kivitelezését és gyakoroltatását forszírozza, hanem a manuális kezeléssel először korrigálja a kötőszöveti eltéréseket. A mozgás ezen mechanikai akadályainak elhárítása után következik a beteg életkorához, állapotához igazított egyéni aktív torna.

Az így végzett kezelésekkel nagyon jó eredmények érhetők el pl. a vállkörüli izmok fájdalmas zsugorodásánál, a nyaki és derék gerincszakaszt érintő kórképek esetében valamint törések, műtétek utókezelésénél.